Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Η ανεργία χτύπησε την πόρτα των γεωπόνων

Πιστεύω ότι ίσως οι γεωπόνοι είμαστε ένα από τα λιγότερα κατοχυρωμένα επαγγέλματα. Το κακό είναι ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Πριν μερικά χρόνια αρκετές θέσεις συμβασιούχων ούτε καν καλύπτονταν π.χ Δακοκτονίες σε νησιά Αιγαίου, σήμερα η λίστες του ΕΛΓΑ ξεπερνάνε τις 2000 άτομα. Σαν να μην εφτανε αυτό ήρθε και ο περιορισμός των 24 μηνών να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Όσον αφορά την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι και καλύτερα τα πράγματα. Τα γεωπονικά μαγαζιά περνάνε κρίση (μειωμένοι τζίροι, χαμηλή ρευστότητα, <<κανόνια>> από παραγωγούς) και όσον αφορά υπαλληλίκι στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί να κυμαίνονται γύρω στα 1000 ευρώ με μια διακύμανση 200-300 €. Εγώ πάντως δεν ξέρω κανένα να καταφέρνει να ζεί με 1000 ή 1300 € και να πληρώνει όλα τα έξοδα μόνος του. Αφού λοιπόν οι εταιρείες σε χρυσοπληρώνουν σαν στέλεχος με 1200 € το μήνα απαιτούν και από εσένα να αποδείξεις τον επαγγελματισμό σου δουλεύοντας αυστηρά τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα και θυσιάζοντας και το Σάββατο σου αφού είσαι στέλεχος.Αποτέλεσμα ακόμα και αυτοί που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα να ψάχνουν να την κάνουν προς το δημόσιο αφού αυτή τη στιγμή προσφέρει τον καλύτερο λόγο μισθός/ώρες εργασίας.
Η δημιουργία αυτού του Blog είναι γιατί πιστεύω ότι δεν πρέπει να μεμψημοιρούμε αλλά να γίνουμε ενεργοί όσο ποτέ άλλοτε κα ι φυστικά δεν αναφέρομαι ούτε σε συνδικαλισμό, ούτε για ΓΕΩΤΕ αλλά για προσωπική ιδιωτική πρωτοβουλία μεταξύ μας. Οι << βολεμένοι >> καλά κάθονται εκεί που είναι , ούτως ή άλλως έχουν εξασφαλιστεί όποτε έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη αλλά οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουμε ή θα αντιμετωπίσουμε δύσκολα χρόνια όσον αφορά την επαγγελματική μας αποκατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: